Als je op deze pagina beland bent, dan heb je ongetwijfeld interesse in naaien, handwerk, kleding maken en/of patroontekenen.
Wellicht overweeg je om op naailes te gaan of kijk je gewoon rond om tutorials te vinden of inspiratie op te doen.
Hoe dan ook, met dit blogbericht wil ik je alvast een indruk geven wat je kan verwachten van de privé-naailessen bij De Modepraktijk.
Alle wegen leiden naar Rome
Allereerst, mocht je besluiten bij mij privé-naailessen te volgen, verwacht dan geen schoolse aanpak of vaste lesmethode uit een boekje waarbij je eerst verplichte oefeningen en 'oubollige' items moet maken eer je aan iets spannends begint.
Afhankelijk van je niveau, ervaring en interesse zoek ik lesmateriaal en projecten voor je uit waar je echt iets aan hebt.
Als je nog nooit hebt genaaid en nog niet weet waar je mee kan beginnen, dan heb ik een hele lijst met suggesties waar we zeker een paar leuke projecten uit kunnen vinden.
Hou je van koken? Dan maken we een mooi schort of een coole boodschappentas.
Teken je graag of ben je vaak onderweg? Dan kunnen we een leuk etui of toilettas naaien.
Heb je kleine kinderen? Een gym- of logeertas komt dan altijd van pas.
Vertel me waar je interesse liggen of wat je nodig hebt en we verzinnen samen iets leuks!
Als het gaat om naai- en patroontechnieken, is mijn aanpak heel breed. Ik studeer, test en vergelijk constant diverse bronnen, tekenmethodes en cursussen.
Dit helpt me om meer inzicht te krijgen in het vak en om de meest simpele, logische en duidelijke uitleg aan de cursisten te kunnen geven.
En als ik merk dat de ene techniek niet werkt of te veel gedoe oplevert, dan zoek ik een betere. Vaak maak ik daar ook nog een (video)tutorial van (anders vergeet ik het gewoon😜…).
Bij naaien geldt: er zijn héél veel goede wegen die naar Rome leiden en voor iedereen is de juiste weg anders 😊
Af is beter dan perfect!
Hoewel ik niet aan één vaste methode of systeem hang, vind ik consistent twee zaken erg belangrijk:
1 - Solide basisvaardigheden
Deze verkrijg je simpelweg door veel en regelmatig te naaien.
In dit opzicht is naaien niet veel anders dan het leren spelen van een muziekinstrument of autorijden: je kunt niet leren piano spelen of autorijden door alleen in boeken te lezen of naar video’s te kijken. Wil je het kunnen, dan zal je veel en vaak zelf achter de piano of het stuur van je auto moeten gaan zitten.
Hetzelfde geldt voor je naaimachine en je strijkplank (ja ja, je strijkijzer is minstens net zo belangrijk als je naaimachine!): je leert het door het te DOEN.
Dat houdt in: naaitechnieken oefenen, projecten herhalen, nieuwe dingen durven proberen en de moeilijkheidsgraad geleidelijk opvoeren.
In het begin zal je dus vaker voor de prullenbak werken dan je lief is.
Meters maken is de beste manier om je spiergeheugen te trainen, automatisme in te bouwen en vertrouwd te raken met de tools en technieken. Zo krijg je het naaien in de vingers.
2 - Precies en secuur werken.
Wil je een mooi eindresultaat dat er niet ‘zelfgemaakt’ uitziet, dan is nauwkeurig werken cruciaal.
Ken je deze spreuk?
Nou, dat is dus 100% waar!
Als je in de beginfase van je projecten rustig de tijd neemt om al het voorbereidend werk te doen (opmeten, checken, markeren, netjes knippen, verstevigen, spelden, rijgen enz.) dan is de kans veel kleiner dat je achteraf naden moet uithalen en opnieuw moet stikken.
Let’s be honest, uithalen is SUPER irritant 😫😫😫
Geloof mij, de zorg die je aan de voorbereiding besteedt, vind je direct terug in de kwaliteit van het eindresultaat.
Zelf heb ik er een stuk of tien in mijn atelier rondslingeren want die raak ik natuurlijk altijd kwijt.
Is nauwkeurigheid niet je sterkste punt?
Dat is niet erg hoor! Zorgvuldigheid en precisie kun je geleidelijk opbouwen.
Met elk nieuw project win je namelijk aan zorgvuldigheid en netheid.
En trouwens, iedereen heeft zijn eigen definitie van netjes en keurig. Mij gaat het erom dat je tevreden bent met wat je gemaakt hebt.
Jouw creaties hoeven niet aan mijn eisen te voldoen maar aan de jouwe.
Je hoeft heus geen 'Pietje precies' te zijn om mooie kleding of accessoires te naaien. Integendeel zelfs, perfectionisme kan juist verlammend werken en je vooruitgang in de weg staan.
En zoals ik altijd zeg: Completion, not perfection! (oftewel Af is beter dan perfect!)
Naaien is weliswaar een technische hobby met enkele regels en do’s and don’ts, maar het is vooral een creatieve activiteit waar je eigen gevoel, improvisatievermogen en out-of-the-box denken tot de mooiste oplossingen en verrassingen kan leiden.
Dream big but start small
Toen ik begon met lesgeven, maakte ik wel eens de fout om heel enthousiaste cursisten projecten te laten doen die achteraf net iets te pittig voor hen waren. Daar heb ik van geleerd en sindsdien stem ik de projecten beter af met het niveau en het tempo van de cursisten.
Als je nog maar net begint, dan is het zaak om realistische doelen te stellen, jezelf niet onder druk zetten, plezier hebben in het proces en wat geduld te kweken.
Start met makkelijke projecten en bouw de moeilijkheidsgraad geleidelijk op.
Kies projecten uit die bij jouw smaak en je niveau passen en die niet extreem lang duren. Dat soort project geeft in het begin de meeste voldoening want het helpt bij het opbouwen van je zelfvertrouwen en houdt je motivatie in stand.
Maar blijf jezelf ook zeker uitdagen! Ga steeds een stapje verder door nieuwe technieken uit te proberen en met nieuwe materialen te werken.
Mislukt het een keer? Niet balen, dat hoort er gewoon bij.
Zoals Karl Lagerfeld himself zei over zijn schetsen, waarvan 90% rechtstreeks in de prullenmand verdwenen:
'Je suis amateur de poubelle' = Ik ben liefhebber van de prullenbak
(Bron: Karl Lagerfeld se dessine, ARTE documentaire uit 2012 van Loïc Prigent)
Bij mij belanden ook nog steeds regelmatig half-afgemaakte of mislukte projecten in de prullenmand. Loslaten en weer vooruit!
Wees niet te kritisch met jezelf!
Elk stiksel hoeft niet perfect te zijn.
Ik zie wel eens cursisten bijna met een vergrootglas naar hun werk kijken en alles uithalen om een paar kromme steken. Niet nodig!
Pak voor de gein in je kast je duurste of lievelingskledingstukken er maar bij.
Zijn ALLE stiksels perfect? Loopt de print overal vlekkeloos door? Natuurlijk niet!
En dat was je waarschijnlijk nooit opgevallen, toch?
Haastige spoed…
Naaien kan iedereen leren. Echt!
Zolang je vingers en je ogen functioneren, dan ben je in staat om te spelden, knippen, strijken en een naaimachine te leren bedienen.
De enige vereiste is dat je daar zin in hebt en het leuk vindt om veel tijd aan je hobby te besteden.
En daar kom je pas achter als je het probeert.
Gun jezelf de tijd om te leren en om fouten te maken. Naaien is een trage hobby, een praktische skill. Net als bij elke andere vaardigheid, het duurt nou eenmaal lang voordat je alle kneepjes van het vak beheerst.
Heb je geen geduld? Als je naaien echt leuk vindt, dan krijg je dat vanzelf ;-)
Blijft frustratie telkens de boventoon voeren, dan is naaien misschien niet voor jou, en dat is ook oké.
Privéles is Maatwerk
Iedereen die op naailes komt, heeft eigen talenten, voorkeuren en verwachtingen. Waar de ene cursiste alles wil weten over patronen aanpassen of met de lockmachine werken, wil de andere misschien vooral kleding leren verstellen voor vrienden en familie.
Of je nu nog nooit een naaimachine hebt aangeraakt en vanaf nul moet beginnen of juist veel ervaring hebt en meer verdieping zoekt in bepaalde technieken, ik kan de lessen afstemmen op jouw niveau, tempo en persoonlijkheid.
Tijdens de eerste gratis en vrijblijvende proefles maken we met elkaar kennis en krijg je de gelegenheid om alles te vertellen over je interesse, motivatie en achtergrond. Ik ga dan op zoek naar projecten en methodes die bij jou passen en zo kunnen we samen naar je doelen toe werken.
Ben je nog steeds enthousiast na een aantal lessen? Dan weet je dat je een hobby voor het leven hebt gevonden 😊
Reactie plaatsen
Reacties
Wat een geweldig concept! Ik ga zeker een x boeken als ik een paar stukken pasklaar heb. Want alleen werken bij passend maken blijft moeilijk, groetjes Linda Tauber
Hoi Linda,
Hartelijk dank voor je enthousiaste reactie😊
Erg leuk als je een keer op les komt!
Alleen passen kan inderdaad een uitdaging zijn. Met een extra paar ogen en een frisse kijk op je projecten lukt het ons vast om de beste pasvorm te bereiken.
Neem contact op wanneer je tijd hebt en we plannen een afspraak in.
Ik kijk er naar uit 😉
Groetjes,
Tiffany